Sinds eind jaren ‘70 de eerste toeristen werden binnengelaten, heeft de overheid beperkingen opgelegd om te voorkomen dat massatoerisme schade zou toebrengen aan natuur en cultuur. Afgezien van de beperkte capaciteit van hotels en luchtvaart, werd dat vooral bewerkstelligd door een hoge prijs: $ 200 per dag. Tot enkele jaren geleden kwamen er niet meer dan 5000 toeristen per jaar. Sinds de dollar de dollar niet meer is, de Westerse toerist rijker en Bhutan meer bekendheid heeft gekregen, groeit dat aantal snel, tot 50.000 in 2013 (plus nog enkele tienduizenden Indiers, die niet aan bovengenoemde voorwarden hoeven te voldoen). Vanaf 2012 zijn de tarieven voor het hoogseizoen dan ook verhoogd met $ 50.

image003 Omdat de meeste toeristen dezelfde route volgen en dezelfde plekken bekijken, en ook nog in hetzelfde seizoen, kan het behoorlijk druk lijken. Het beleid was er ook op gericht om de toeristen zoveel mogelijk bij elkaar te houden in luxe hotels, en weinig contact te laten hebben met lokale bevolking om de lokale cultuur te beschermen.

Officieel kan je alleen als groep naar Bhutan, maar  tegenwoordig is het ook mogelijk om individueel te reizen. Voor alleenreizenden geldt een toeslag van $ 40 per dag en als je met zijn tweeën bent betaal je $ 30 per persoon extra. Je moet altijd gebruik maken van een lokale reisagent. De reisagent regelt het visum, vergunningen om verschillende delen van het land te kunnen bereizen, maakt hotelreserveringen, regelt transport en de verplichte gids.

De meeste lokale agenten volgen vast patronen en routes. BhutanReizen werkt samen met een kleine agent die het op prijs stelt om buiten de platgetreden paden te gaan. Elke redelijke wens van onze klanten wordt uitgevoerd.

BhutanReizen zorgt ervoor dat de grote toeristenstroom ontlopen kan worden door andere plekken te bezoeken en ook buiten het hoogseizoen reizen aan te bieden.

klein draakje png