Bhutanreizen
 organiseert reizen op maat, voor individuen en voor groepen van elke omvang.

Je kunt een week gaan, bijvoorbeeld om een festival mee te maken, maar ook vier weken of langer als je de Snowman’s Trek van 22 dagen wilt doen.

Wat heeft Bhutan te bieden? 

Religie

Ben je vooral geïnteresseerd in het Vajrayana Boeddhisme, dan zijn er duizenden kloosters en tempels die bezocht kunnen worden, waar je dagelijkse en bijzondere ceremonies mee kunt maken. Je ontmoet lama’s en andere monikken en zelfs kiezen voor een retraite.

Bijna elke tempel heeft zijn jaarlijks festival, meestal een Tsechu ter ere van Padmasambhava (Guru Rimpoche). De grote Tsechu’s van Paro, Thimphu of Trongsa zijn schitterend en trekken veel toeristen. De dorpsfestivals zijn eenvoudiger, maar echte volksfeesten waar iedereen het hele jaar naar uitkijkt. Als je geluk hebt, ben je de enige toerist. 

Cultuur

Voor 1960 was Bhutan praktisch geheel afgesloten van de buitenwereld, het was een feodale, middeleeuwse samenleving. Sinds de tachtiger jaren is toerisme toegestaan, in het begin mondjesmaat. Bhutan moderniseert snel, zoals je zult kunnen zien in de steden en grotere dorpen langs de weg, maar in de afgelegen gebieden, dagen lopen van de dichtstbijzijnde weg, gaat het leven nog gewoon zijn gangetje zoals dat al vele honderden jaren het geval is. De mensen verbouwen hun eigen eten en halen veel eetbare producten uit het bos.

Het is mogelijk dat allemaal van dichtbij te ervaren door eenvoudige trektochten te maken, waarbij je soms overnacht in de altaarkamer bij de mensen thuis en de lokale producten zult eten.

Natuur

Bhutan is een echte ecologische hotspot. Het land is bijna geheel bedekt met bos, van tropische regenwouden in het zuiden, via gematigde gemengde wouden in het middengebergte tot de alpine bossen tot op een hoogte van meer dan 4000 meter. 40% van het land bestaat uit nationale parken. In het voorjaar is het waard een speciale reis te maken om de meer dan 40 soorten rodondendrons in bloei te zien staan. De fauna van het land is zeer divers. Omdat er niet gejaagd wordt, lijken de dieren minder mensenschuw dan we gewend zijn en kunnen met enig geduld en professionele begeleiding veel bijzondere dieren gespot worden, zoals bijvoorbeeld de Gouden Langoer, een zeer zeldzame aap.

Met zijn meer dan 800 soorten is Bhutan een waar vogelaarsparadijs. De zeldzame zwarthalskraanvogel en de Rufus neushoornvogel zijn twee van meest spectaculaire.

Trektochten

Trektochten zijn zo gemakkelijk en moeilijk te maken als je wilt: drie weken door  het hooggebergte langs de noordgrens,  of dagen tot de twee-daagse Culture Trek in Bumthang.

De Snowman’s trek is de moeder van alle trektochten: totaal 23 dagen waarvan je ruim twee weken niet beneden de 4000 meter komt met passen tot 5500 meter. Schitterende vergezichten op de hoge toppen van de Himalaya, een woest landschap met alleen hier en daar de kampen of dorpjes van de yakherders.

klein draakje png